Botanical Garden – Juha Allan Ekholm

Juha Allan Ekholmin installaatiossa kasvit ovat arjen käyttöesineitä, jotka on valmistettu muovista ja muut esineet sarjatuotantoa edustavasta teollisesta keramiikasta ja valmiskoristeista. Näyttelyssä käytetyt materiaalit ovat teollista sarjatuotantoa.

Valokuvataiteestaan tunnetun taiteilijan teoksissa tilan käytön voi nähdä osana taiteen ja katsojan välistä vuoropuhelua. Arjen puutarhaesineet ilmentävät elämän imitaatiota valmistuotannon maailmassa. Valokuvalähtöinen prosessi on alkanut kuvaamisena julkisissa tiloissa, marketeissa ja virastoissa. Tilataiteen keinoja hyödyntävä valokuvataiteilija halusi näyttelystään lopulta tilateoksen. Näyttelyn valokuvat ovat toisaalta oma sarjansa, toisaalta tämän näyttelyn lähtökohta.

Kokemus näyttelyssä saattaa etäisesti muistuttaa hetkeä keskeneräisessä puutarhassa, joka on simulaatiota. Modernin elämäntapamme uudelleen arviointiin löyhästi liittyvä teos nostaa eteemme ristiriidan: luontoa tuhoava arkinen design voi näyttäytyä esteettisenä ja tarkoituksen mukaisena. Tämä muovikeskustelun ja valmistuotannon vaiettu piirre on konkreettinen asia, jota voi olla hankala hyväksyä.

Näyttelysarjan viimeisin teema on eläinkertomukset eli faabelit. Antiikin kreikkalaista AISOPOSTA (622-544 e.a.a.) pidetään eläinaiheisten faabeleitten ensimmäisenä kertojana. Faabeli (latinaksi fabula, tarina) on vertauskuvallinen, usein moraalisen opetuksen sisältävä kertomus ihmisistä ja yhteiskunnasta. Faabeli on perinteisesti puettu eläinsadun muotoon, jossa eläimille tai kasveille on annettu inhimillisiä piirteitä. Kertomusten maailmankuva on satuja pessimistisempi ja sävy synkempi ja lohduttomampi.

Juha Allan Ekholmin installaatioissa oman aikamme synteettiset eläinhahmot ja usein eettisesti arveluttavilla tavoilla valmistettu halpatuotantoesineistö kertovat katsojalle lohduttomuuden tilasta itse kertomuksen jäädessä lopulta avoimeksi.

 

Aukioloajat
maanantai-perjantai kello 10-16

Lauantai-sunnuntai kello 12-16 seuraavat viikonloput:
6.-7.7.
13.-14.7.
3.-4.8.
Artist Talk 4.8. kello 14.00.