Vastuullisuusteot Hangossa

  • Hanko on allekirjoittanut HINKU-sopimuksen (hiilineutraali kunta). Tämä tarkoittaa että kaupunki on sitoutunut tavoittelemaan hiilipäästöjen vähentämistä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

 

  • Hanko – Suomen aurinkoenergiapääkaupunki! Kaupunki on tähän mennessä rakentanut 12 aurinkovoimalaa rakennustensa katoille. Sähkö, joka näin tuotetaan käytetään kaupungin omissa kiinteistöissä. Tämä on sekä taloudellisesti kannattavaa että ympäristölle hyväksi.

 

  • Hangon keskustassa on 10 älyjäteastiaa. Jäteastiat ovat varustettuja puristusjärjestelmällä, jonka avulla säiliöihin mahtuu yli 1200 litraa jätettä. Astiat käyttävät energialähteenään aurinkoenergiaa, joka varastoituu säiliöiden akkuihin tehokkailla aurinkopaneeleilla. Älyjäteastioissa on sisäänrakennettu mittausjärjestelmä, joka mahdollistaa astioiden kapasiteetin täyden hyödyntämisen ilman turhia välityhjennyksiä. Jäteastia on kustannustehokas, sekä taloudellisesti että hiilijalanjälkeä huomioiden. Hangon Rotaryklubi on lahjoittanut älyjäteastiat Hangon kaupungille.

 

  • Hangon kaupungin työntekijöiden käytössä on sähköautoja, joita saavat myös asukkaat ja matkailijat vuokrata.

 

 

 

  • Osa kaupungin alueista kuuluu Hangon kansalliseen kaupunkipuistoon. Kansallisen kaupunkipuiston tavoitteena on Hangon ainutlaatuisen kulttuuri- ja luonnonympäristön vaaliminen ja hoitaminen. Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu muun muassa viisi luonnonsuojelualuetta, jotka pääosin sisältyvät Natura 2000-alueiden verkostoon. Tämä on merkittävä määrä luonnonsuojelualueita kokoonsa nähden.

 

  • Hangonkylän satama, Itämeren portti ja Itäsatama ovat Roope-satamia. Roope-satamaohjelma on Pidä Saaristo Siistinä ry:n ympäristöohjelma.

 

  • Hangon matkailutoimisto ja 5 muuta hankolaista yritystä osallistuvat tällä hetkellä Sustainable Travel Finland-ohjelmaan. Tavoite on STF-sertifikaatti, jonka avulla matkailijoilla on helpompi tunnistaa kestäviä matkailuyrityksiä. Hangon matkailutoimisto pyrkii ohjelman avulla myös siihen, että Hanko olisi matkailukohteena STF-sertifioitu. Folkia Centerille ja Hangon matkailutoimistolle on myönnetty STF-sertifikaatit.

 

  • Hangon matkailutoimisto järjestää vuosittain Siisti Biitsi-rantasiivoustalkoot. Talkoot ovat osa Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojensiivousohjelma.