Olli Kähkönen

Hanko maastopyöräilijän näkökulmasta

Miksi Hanko on ainutlaatuinen paikka maastopyöräilyyn?

Hankoniemellä on 160 kilometriä maastopyöräilyyn sopivaa polkua, ja lisäksi kattava hiekkatieverkosto. Hiekkainen maaperä on käytännössä aina kuivaa eikä se ole eroosiolle altis. Kun muualla Suomessa kärvistellään talvikuukaudet märkien ja jäisten polkujen ikeessä, Hangossa pääsee usein polkemaan ympäri vuoden – kesärenkailla.

 

Korkeuseroja Hangossa ei ole, mutta ajamalla vastatuuleen voi mielessään huijata itsensä alppinousuun. Kivikkoa löytyy sieltä täältä, juurakkoa ei senkään vertaa, mikä tekee Hangon poluista sopivia koko perheelle aloittelijasta kokeneeseen kisakuskiin. Oli voimanlähteenä sitten sähkö tai oma keho, haastavuus Hangon poluilla tehdään ajamalla kovaa. Mutkat muuttuvat tiukemmiksi vauhdin noustessa. Haasteita voi myös hakea ympäri niemeä löytyviltä kallioilta.

 

Mikä tekee Hangosta poikkeuksellisen maastopyöräilykohteen?

Hankoniemi on kapea, sitä halkoo junaradan lisäksi maantiet molemmilla laidoilla. Eksyminen on näin ollen liki mahdotonta. Oikean polun löytäminen sen sijaan voi olla hyvinkin haastavaa, kun samaan suuntaan kulkee muutaman metrin välein useita eri levyisiä väyliä. Jollet saa mukaasi paikallisopasta, suosittelen joko puhelimen tai hyvä pyöräilytietokoneen kiinnittämistä ohjaustankoon. Jos koet ajavasi turhan helppoa ja tylsää polkua – kannattaa katsella ympärilleen: se hauska polku saattaa sijaita kanervikon toisella puolella.

 

Mistä löytyy hienoimmat polut?

Stormärsanin alueella vanhan radan ja meren välissä kulkee hauskoja polkua ristiin rastiin – alue on oikea maastopyöräilypuisto – täällä et voi eksyä!

Hautausmaan ympäristö molemmin puolin rataa tarjoaa myös puuhattavaa jokaiseen makuun.

Jos halajat pidemmälle lenkille, Silversandista itään kulkee hienoja polkuja Hangontien molemmin puolin Lappohjaan asti. Lappohjan dyynit itsessään ovat jo oman retkensä arvoiset. Matkaa voi jatkaa tästä edelleen Prediumiin, Skogbyhyn ja Leksvallin kautta edelleen Tammisaareen, tai palata takaisin Hankoon vanhan Ryssbanan (sota-aikainen rautatie) pohjia pitkin. Harjumaista polkua riittää Tammisaaren, Karjaan ja Lohjan kautta aina Hyvinkäälle asti – joten reitit eivät taatusti lopu kesken.

 

Mitä tulee huomioida kun tulet Hankoon pyöräilemään?

Metsissä liikkuu monenlaista kulkijaa. Hirvien, peurojen ja hevosten lisäksi ainakin koiria ja ihmisiä. Huomioi muut kulkijat, hidasta kohdatessa ja muista hymyillä. Hankoniemellä myös metsästetään aktiivisesti, joten metsään on syytä pukeutua iloisiin väreihin. Hangon ja Lappohjan välillä ei ole palveluita tarjolla, joten juomaa ja evästä kannatta varata mukaan.

 

Koska Hankoon kannattaa tulla maastopyöräilemään?

Koska vain, mutta suurimman hyödyn reissusta saa keväällä ja syksyllä, kun harrastaminen ei muualla maassa ole mahdollista.

-> Pyöräily Hangossa