Olli Kähkönen

Hangö och terrängcykling – en entusiast berättar

Varför är Hangö en otrolig plats för terrängcykling?

På Hangö Udd finns utöver de sammanlagt 160 kilometer långa stigarna, som är som gjorda för terrängcykling, även ett fenomenalt sandvägsnätverk. Den sandiga miljön blir inte utsatt för erosion och den är så gott som alltid torr. I Hangö är det oftast möjligt att cykla med sommardäck även under vintermånaderna, då man samtidigt i övriga delar av Finland utsätts för blöta eller istäckta stigar i terrängen.

Hangö är inte precis känt för höjdskillnader, men genom att cykla motvinds i de hårda vindarna kan det lätt kännas som att man befinner sig i en sådan miljö. Saknaden av rotvälta i Hangös terräng gör den till en ypperlig plats för terrängcyklister, där allt från nybörjare till experter. Söker man en utmaning kan man t.ex. ta sig ut på uddens klippor eller genom att öka farten, vilket i sin tur leder till brantare kurvor.

 

Vad gör till Hangö en unik destination för terrängcyklister?

Hangö Udd är smal och delas på mitten av en tågräls, och utöver detta löper det varsin landsväg vid sidorna av tågrälsen. Faktum är att det är så gott som omöjligt att tappa bort sig i Hangö, men att hitta den rätta stigen för just dig kan däremot vara en utmaning. Detta på grund av att det med några meters mellanrum sträcker sig flera stigar, i olika bredder, i samma riktning. Rör du dig inte tillsammans med en guide, rekommenderar jag att fästa antingen telefonen eller en bra cykeldator på styrstången. Ifall du upplever att stigen du cyklar på känns på tok för lätt eller tråkig – titta dig omkring: den mer intressanta stigen kan vara den som löper rätt intill.

 

Var finner du de bästa stigarna?

På Stormärsans område mellan den krigstida tågrälsen och havet, finner du roliga stigar som går kors och tvärs – området är en riktig terrängcykelpark – här kan du inte tappa bort dig! Området kring gravgården är också ett bra ställe, då det där erbjuds sysselsättning för alla, vare sig du är nybörjare eller mer erfaren.

Intresserar en längre rutt, löper det många fantastiska stigar på båda sidorna av Hangövägen, från Silversand, österut mot Lappvik. Sanddynerna i Lappvik är i sig redan värt ett besök. Härifrån kan man fortsätta till Predium, Skogby och via Leksvall in till Ekenäs, eller vända om och cykla den inre, mindre trafikerade vägen tillbaka till Hangö. Väljer du att ta den sistnämnda vägen tillbaka tar du dig också bl.a. genom Tvärminne och Täktom på vägen.

Stigarna tar verkligen inte slut här – från Ekenäs tar du dig lätt till Karis, och därifrån genom Lojo vidare ända till Hyvinge.

 

Vad bör observeras då du kommer till Hangö för att cykla?

I skogarna rör sig allt från älgar, hjortar och hästar till människor med eller utan hund. Observera de andra som rör sig i skogen; sakta in då du möter dem och kom ihåg att le! På Hangö Udd jagas det aktivt, så det lönar sig att klä sig färggrant.. Då man rör sig mellan Hangö och Lappvik är det bra att ha packat med sig både drickbart och ätbart, då det inte finns möjlighet till några sådana tjänster på vägen.

 

När lönar det sig att komma till Hangö för att utöva terrängcykling?

När som helst, men du får mest ut av att komma under våren eller hösten, då möjligheterna att utöva terrängcykling i resten av landet är begränsade.

-> Cykla i Hangö