Robin Lindqvist

Suomen leijasurffausmekka

Mikä tekee Hangosta Suomen leijasurffauksen mekan? Ei tarvitse mainita paljon muuta kuin että meillä on 130 km rantaviivaa, josta 30 km on hiekkarantaa. Se on vaikea lyödä Suomessa.

 

Tämän lisäksi Hanko sijaitsee niemellä, joten tuulensuunnasta riippumatta on helppo löytää joku surffauskelpoinen kohta. Rantojen välillä on lyhyet etäisyydet, ja jos tuuli päivän aikana vaihtaa suuntaa, pääset vaivatta rannasta toiseen. Tuuli puhaltaa usein tasaisesti ja riittävän kovaa, koska useimpien rantojen edessä ei ole esteitä kuten luotoja, vaan meri on auki horisonttiin asti.

 

Miltä tuntuu leijasurffaaminen Hangossa?

Korkeasesongin aikana Hangon rannoilla on usein kovin vilkasta. Tuulisimpina päivinä näkee paljon leijalautailijoita. Silloin kun on tyynempää, rannalla voi nähdä toiveikkaita surffaajia istumassa ja odottamassa tuulen kovenemista. Tunnelma ja yhteisöllisyys on korkeimmillaan ja ihmiset puhuvat, nauravat ja auttavat toisiaan. Leijalautailijoilla on ”hang loose” auraa ja suomalainen ujous katoaa kun leijalaudat täytetään ilmalla ja märkäpuvut vedetään päälle. Älä pelkää kysyä surffaamisesta kun tapaat leijalautailijoita rannalla. Myös matalasesongin aikana rannoilla on vilskettä. Kun syysmyrskyt saapuvat Hankoon, ja useimmat eivät halua oleskella ulkona, silloin leijalautailijat suuntaavat Hangon rannoille saadakseen kroppansa täyteen adrenaliinia.

 

Miltä tuntuu kun lähtee ulos merelle?

– Olen leijalautaillut vuodesta 2014 ja se tekee aina yhtä iloiseksi. Sitä löytää jonkinlaisen mielenrauhan, kun on vain sinä ja luonnonvoimat. Sitä tunnetta on vaikea lyödä. Monet jotka saavat kokea sen tunteen eivät koskaan lopeta surffaamista. Se on todella erikoinen tunne, päivänä jolloin tuulee 20 m/s, pakata auto, lähteä rannalle, pumpata leijalauta ja vain mennä ulos merelle lentämään aaltojen yli. Monet kutsuisivat sitä hulluudeksi, mutta leijalautailijalle tämä on täydellinen päivä.