Robin Lindqvist

Finlands kitesurfing mecka

Vad är det som gör Hangö till Finlands kitesurfing mecca? Man behöver inte nämna mycket annat än att 130km strandlinje varav 30km är sandstrand är svårslaget i Finland.

Dessutom är Hangö placerat på en udde så oberoende från vilket väderstreck det blåser hittar man nästan alltid hitta en strand som det går att kitesurfa på, det är även korta avstånd mellan stränderna så skulle vinden ändra riktning under dagen tar man sig enkelt och smidigt till följande strand. Dessutom blåser det ofta väldigt jämnt och tillräckligt hårt tack vare att det på de flesta stränder inte finns några hinder som holmar etc. utan det är öppet hav till horisonten.

Hur är det att kitesurfa i Hangö?

Under högsäsongen är det ofta väldigt livligt på stränderna i Hangö. Dagar då det blåser friskt ser man ofta många kitesurfare som sökt sig till stränderna. När vinden är svagare kan man även se några hoppfulla kitesurfare som sitter på stranden och väntar på att vinden skall öka. Stämningen och gemenskapen är oftast på topp och folk pratar, skrattar och hjälper varandra på stranden. Kitesurfare har en ”hang loose” aura och den blyga finnen försvinner plötsligt när man pumpar luft i kiten och drar på sig våtdräkten. Var inte rädd att ställa frågor gällande sporten till en kitesurfare du träffar på stranden. Under lågsäsongen är det också ofta liv på stränderna. När höststormarna drar in över Hangö och de flesta inte vill gå ut, då söker sig en del kitesurfare till Hangös stränderna för att fylla kroppen med adrenalin.

Hur känns det när man ger sig ut på vattnet?

– Jag har kitesurfat sedan 2014 och blir alltid lika glad, man finner en form av sinnesro det är bara du och naturens krafter. Det är en svårslagen känsla. Många som får känna på det kommer aldrig sluta kitesurfa. Det är en väldigt speciell känsla att en dag som det blåser upp mot 20m/s packa bilen, åka till stranden, pumpa upp sin kite och bara stick ut och flyga över vågorna. Många skulle säga att man är en galning, men för en kitesurfare är det en perfekt dag.