Visit Hanko

De godaste äggen från Täktom

I hönsgården hos Nisse Sjöberg spatserar cirka 500 vackra, bruna hönor omkring fritt. Här odlas också tio sorters potatis, morötter, kål, pumpa, dill och rabarber. Men mest av allt säljer han ägg av frigående hönor.

– Allt går åt, det sku gå hur mycket som helst, berättar Nisse, som förutom direktförsäljningen från den egna gården i Täktom, även saluför ägg i ett par mataffärer i Hangö.

Men efterfrågan är enorm och ofta är de erkänt välsmakande äggen slut.

– Vi startade med 50 hönor och nu har vi 500 hönor, mera ryms det inte, säger Nisse.

De bruna, spräckliga vackra hönorna vandrar fritt omkring i de olika hönshusen. Här plockas ägg alla morgnar och kvällar, en höna lägger ägg i boet i snitt varannan dag. Nisses farfar och far har brukat samma jord på gården och Nisse är bonde i tredje generation.

– Jag är nog född till det! Inte fanns det något annat alternativ för mej, säger Nisse som är välkänd bland både Hangöbor och besökare.

– Nog ska man ha kvalitet, annars får jag nog höra på stan, säger en pillemarisk Nisse och det glimtar till i hans ögon.

Direktförsäljning från gården i Täktom, Västankärrsvägen 40.