Salla Lundelin

Åretrunt i Hangö

Sommar-Hangö böts till åretrunt-Hangö så småningom.

#hullunahankoon var inte längre enbart en some-tag.

 

 

Jag kom till Hangö första gången efter barndomen för att fira Hangö Regattan och midsommaren, som säkert är en bekant berättelse för många. En av kompisgängets sommarseglatser var och är fortfarande Hangö. Midsomrarna började vi fira i Hangö för ca. 10 år sedan.

 

I något skede räckte inte bara ett par veckoslut på sommaren till, så jag och min kompis började kolla på lägenheter i Hangö som vi kunde hyra för hela sommaren. Vi märkte att möblerade lägenheter för enbart sommarmånaderna inte passade vår budget, så vi beslöt oss för att hyra en lägenhet åretrunt, och möblera vår egen ”stuga”.

 

Efter en hyreslägenhet i 2 år, var det dags att gå till banken och skaffa ett eget hus i Hangö. Ett beslut som jag inte har ångrat. Användningsfrekvensen av Hangö-lägenheten har bara ökat, och veckorna går åt att längta till att man får åka till Hangö. Distansarbete i staden är underbart och morgonkaffet vid havet ger energi inför arbetsdagen. Lägenheten är sällan tom, då jag hyr ut den till andra Hangö-fans.

 

Mina vänner är redan vana med Hangö-spam på sociala medier, men jag får ofta frågor om vad jag egentligen gör i Hangö, och hur man blir en distansarbetande Hangö-vän. Hangö tycks intressera ganska många just nu! Nedan har jag svarat på frågor i sann FAQ-anda.

 

Vad händer i Hangö på vintern?

Inte så mycket, men samtidigt väldigt mycket. Vi dricker mycket rödvin och går på stränderna. På veckoslutsmorgnarna går jag ofta på Merijoogas morgonpass och fokuserar bara på att vara. Desto mera tid man spenderar i Hangö, desto mera finns det att göra här. Under hösten bjuder nästan varje veckoslut på något evenemang. Det absolut bästa är att besöka Hangös loppmarknader  och hustömningar. Jag följer aktivt vad som hängs på K-supermarkets anslagstavla (eller K-hallen som de lokala säger) – något jag aldrig gör i Helsingfors.

 

Är något öppet där?

Hela tiden öppnas mera. Kaféerna är öppna väldigt bra under vintern, på fredagar distansjobbar jag ofta på ett kafé. Mina favoritplatser är Cafferiet och Alan’s Café.

 

Vad vill du göra?

Hangös biograf Kino olympia är en av de mest sympatiska små biografer och Steel Studion håller bra gymnastikpass även på vintern. Hangös tjänster är mångsidiga, och när jag har bott här så har jag allt mer börjat använda lokala tjänster, däribland bilservice och sportaffären.

 

Hur hittar man hyreslägenheter i Hangö?

Eftersom en åretrunt hyreslägenhet var lite svårt att hitta, kontaktade jag en mäklare. Vi sökte lägenheter från Oikotie som hade varit länge till salu, och kontaktade ägaren. Jag rekommenderar att skriva i Facebook-gruppen ”Hankofrendit” samt att ringa till Hima&Huvila eller till Chyde. De flesta vill ha egen gård eller balkong och 2-3 rum. Bra lägenheter säljs snabbt.

 

Finns det någon där?

Jo och nej. Vintern är härligt lugn. Trots lugnet händer det saker – enligt mig är Hangö livligt på vintern med tanke på invånarantalet. Genom att spendera tid i ett vintrigt Hangö, kan du hitta ett helt nytt #hullunahankoon (Galen i Hangö)-tankesätt.

 

Skrivaren är en åretrunt distansarbetsföretagare.

Nästan varje vecka Instagram storyn här.