Salla Lundelin

Vuoden ympäri Hangossa

Kesähanko muuttui ympärivuotiseksi Hangoksi pikkuhiljaa.

#hullunahankoon ei ollutkaan enää pelkkä some-tägi.

 

 

Saavuin Hankoon ensimmäisiä kertoja lapsuuden jälkeen Hangon Regattaan ja juhannusta viettämään, mikä on varmasti tuttu tarina monelle. Myös kaveriporukan kesän purjehdusreissujen yksi etappi oli ja on edelleen Hanko. Juhannuksia aloimme viettämään Hangossa noin kymmenen vuotta sitten. 

Jossain vaiheessa muutama viikonloppu kesässä ei enää riittänyt, vaan aloimme katsastaa ystäväni kanssa asuntoa Hangosta, joka olisi käytössämme koko kesäkauden. Kun huomasimme kalustettujen asuntojen hintaluokan kesällä ja että se ylitti reippaasti budjettimme, päätimme vuokrata asunnon ympärivuotisesti. Ja kalustaa meille tänne oman “mökin”. 

Kaksi vuotta vuokraamista, jonka jälkeen oli aika kävellä pankkiin ja hankkia oma koti Hangosta. Päätös, jota en ole katunut hetkeäkään! Käyttöasteeni Hangon asunnolla on kasvanut koko ajan, ja viikot kuluvat lähinnä odottaen, että voin taas kaasuttaa Hankoa kohti. Myös etätyö (linkki artikkeliin) Hangossa on ihanaa ja aamukahvit meren äärellä antavat virtaa työpäiviin. Asuntoa ei useinkaan tarvitse pitää tyhjillään, sillä ollessani muualla, vuokraan asuntoni muille Hanko-faneille. 

Ystäväni ovat jo tottuneet jatkuvaan Hanko-spämmiin somen puolella, mutta saan silti jatkuvasti kyselyitä siitä mitä oikein teen Hangossa, ja kuinka tällaiseksi etäileväksi “hankofrendiksi” oikein tullaan. Hanko tuntuu kiinnostavan tällä hetkellä paljon! Koostin listaan lyhyet vastaukset UKK-hengessä. 

Yleensä myös vastaan: kokeile. Tule Hankoon kesäajan ulkopuolella. Vuokraa asunto viikoksi tai viikonlopuksi. Viettämällä aikaa Hangossa tutustuu yleensä nopeasti muihin kesähankolaisiin ja myös paikallisiin. Täällä ei halutessaan tarvitse olla koskaan yksin, mutta voi myös rauhassa introilla koko talven. Hanko sopii kaikille. 

Mitä Hangossa tapahtuu talvella?

Ei juuri mitään ja samalla hyvinkin paljon. Juomme paljon punaviiniä ja kävelemme rannoilla. Viikonloppu aamuisin käyn usein Merijoogan aamutunnilla ja keskityn vain olemiseen. Mitä enemmän viettää aikaa Hangossa, sitä enemmän täällä on tekemistä. Syksyllä melkein joka viikonloppu on jokin tapahtuma. Ihan parasta on kiertää kaikki Hangon kirppikset ja talojen tyhjennysmyynnit. Tsekkaan aina K-supermarketin eli lokaalisti sanottuna K-hallin ilmoitustaulun. Asia, jota en ikinä tee Helsingissä!

Onko siellä mitään auki?

Koko ajan enemmän. Kahvilat ovat itseasiassa tosi hyvin auki myös talvella, ja teen usein perjantain työpäivän kahvilassa istuen. Lempparipaikkojani ovat Cafferie ja Alan´s Café.

Mitä haluaisit tehdä?

Hangon elokuvateatteri Kino Olympia on maailman sympaattisin pieni teatteri ja Steel Studiolla on hyvät jumpat talvellakin. Hangon palvelut ovat monipuoliset, ja täällä “asuessani” olen alkanut käyttää ihan kaikkia muitakin palveluita kuten paikallista rautakauppaa, autokorjaamoa ja urheiluväline myymälää. 

Kuinka löytää vuokra-asunto Hangosta?

Koska ympärivuotisen vuokra-asunnon löytäminen oli hieman kiven alla, aloimme kontaktoida asunnon myyjiä. Etsimme sellaisia asuntoja Oikotieltä, jotka olivat olleet myynnissä pitkään ja kontaktoimme omistajat. Yleensä suosittelen kirjoittamaan Facebookin Hankofrendit- ryhmään, soittamaan Hima & Huvilaan tai Chydelle. Kaikki haluavat aina oman pihan tai pation, sekä 2-3 huonetta. Hyvät asunnot menevät pöydän alta nopeasti!

Onko siellä ketään?

On ja ei ole. Talvi on ihanan rauhallista. Rauhallisen pinnan alla kuitenkin tapahtuu, ja mielestäni Hanko on yllättävän eloisa talvella suhteutettuna väkilukuun. Viettämällä aikaa talvihangossa pääset siihen sisälle ja saatat löytää aivan uudenlaisen #hullunahankoon mielentilan. 

 

Kirjoittaja on Hangossa ympärivuotisesti “etäilevä” yrittäjä. 

Lähes viikottain Instagram Storyja Hangosta.