Pyöräillen meren äärelle

Haaveiletko viikonloppuretkestä pyöräillen tai kenties kokonaisesta pyöräilylomasta? Rannikkoreitti Raasepori-Hanko-Kemiönsaari-Salo on varteenotettava vaihtoehto sinulle, joka haluat nauttia raikkaista merituulista sekä aktiivisesta mutta rentouttavasta retkipyöräilystä.

Viitoitettu Rannikkoreitti yhdistää Raaseporin, Hangon, Kemiönsaaren ja Salon. Voit kuitenkin helposti aloittaa retken vaikka Helsingistä, ja pyöräillä elävän länsiuusmaalaisen maaseudun halki Hankoon. Matkan varrella ohitat Siuntion, Inkoon, Fagervikin ja Snappertunan. Raaseporista pystyt sitten näppärästi jatkamaan varsinaista rannikkoreittiä pitkin Hankoon ja edelleen meritse Kemiönsaarelle sekä Salon ruukkikyliin.

Lisätietoa Rannikkoreitistä tästä.

 

Vinkit pyöräilijän matkalle Tammisaaresta Hankoon

Viitoitettua rannikkoreittiä pitkin pyöräillen matkaa Raaseporista Hankoon kertyy noin 40 km. Matkalla on paljon nähtävää ja aikaa kannatta varata riittävästi.

Raaseporin alueen nähtävyyksiin sekä majoituksiin voit tutustua tästä!

Tammisaaresta lähtiessä ensimmäinen pysähdys kannattaa tehdä Dagmarin puiston kohdalla, noin 12 kilometriä Tammisaaresta Hangon suuntaan. Jo Venäjän keisarinna Dagmar nautti Tammisaaren Källvikenin lähteestä ja meriluonnosta 1800-luvun lopussa. Lähteen ympärillä olevalta kivimuodostelmalta voit ihailla merimaisemaa, keisarinnan kunniaksi rakennettua muistomerkkiä ja tietenkin pulppuavan veden solinaa. Vesipullo kannatta täyttää lähteen kirkkaalla vedellä!

Täältä reitti jatkuu kohti Skogbyn kylää. Skogbyn sahayhdyskunta käsittää eriaikaisia työväen asuinrakennuksia 1880-luvulta 1950-luvulle. Asutuksen keskellä sijaitsevat VPK:n talo, vanha kaupparakennus, vanha terveystalo ja Harparskogin puolella kaksi vanhaa koulurakennusta. Täällä kannatta pysähtyä viehättävässä kahvila-ravintola Villa Kosthållissa.

Elävää sotahistoriaa

Valtatie 25:n pohjoispuolella löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää sotahistoriasta kiinnostuneille. Kunnostettu Irma- bunkkeri on avoinna vierailijoille, ja maastosta pilkahtaa esiin Harparskog-linja, joka rakennettiin Suomen suojaksi Hankoa vasten, joka talvisodan jälkeen vuokrattiin Neuvostoliiton tukikohdaksi. Myös Mannerheimin muistomerkki on vierailun arvoinen. Kivi on pystytetty paikalle jossa sotamarsalkka Mannerheim vastaanotti Hangon rintamalla taistelleiden joukkojen ohimarssin, 15.12.1941.

Kuuden kilometrin päässä Lappohjan kylästä sijaitsee Hangon Rintamamuseo, joka tarjoaa loistavan tilauuden perehtyä sotahistoriaan. Uusi perusnäyttely ”Hanko vieraissa käsissä” kertoo selkeällä tavalla Hangon vuokra-ajasta – ajasta jolloin Hanko oli vuokrattu Neuvostoliitolle maaliskuusta 1940 joulukuuhun 1941.

Luonnonkaunis reitti jatkuu

Lappohjan kylästä reitti jatkuu Koverharintietä pitkin, jonka alkupäässä on kaunis Lappohjan uimaranta. Tämä onkin oiva paikka pienelle pulahdukselle, sillä matkaa Tammisaaresta on kertynyt reilut 18 kilometriä! Virkistävän pulahduksen jälkeen noin puolet matkasta Hankoon on vielä poljettavana, ja edessä on paljon nähtävää – sekä luontoa että kulttuuria.

Koverharin terästehtaan muistomerkki sijaitsee Koverharintien päässä ja on hankolaisen taiteilijan Heikki Kukkosen käsialaa. Tehdas toimi Hankoniemellä vuosina 1961- 2012. Täältä reitti jatkuu Tvärminnentielle, ja tämän tien varrella sijaitsevista monista luontokohteistä ensimmäinen on Svanvikenin lintutorni. Lintujen muuton aikana monet vesilinnut kerääntyvät ruokailemaan lahdelle – Hankoniemi onkin yksi Suomen parhaista lintukohteista.

Taidetta reittiä pitkin

Högholmenin luontopolku sijaitsee noin 10 km päässä Hangosta. Tämä kaunis luonnonsuojelualue on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka, ja pääset oppimaan vielä lisää Hankoniemen luonnon erityispiirteistä. Samalla pysähdyksellä voit myös vierailla Henriksbergin galleriassa ihastelemaassa Isabella Cabralin töitä. Galleria on avoinna sopimuksen mukaan.

Reitti kulkee nyt Täktomintietä pitkin ja vaikka meri ei näy tielle asti, saatat kuitenkin tuntea meren tuoksun! Vedagrundetin uimaranta on upea luonnonkaunis dyyniranta ja myös Ryssholmenin uimarannalta voit pulahtaa mereen. Lentokentän kupeessa sijaitsee ympäristöprojekti johon on nyt oiva tilaisuus tutustua; Täktominlahden ennallistamiseksi on nimittäin rakennettu kosteikko. Jos tekee mieli jäätelöä, kannattaa poiketa golfkentän kahvilassa. Sjöbergin tilamyynti taas löytyy Västankärrintien päässä. Täältä voit ostaa tuoreita kananmunia ja vihanneksia kauden mukaisesti.

Kohta ollaan perillä

Hankoa lähestyessä kannattaa vielä kääntyä Långörnintielle ihastelemaan veistospolkua, eli pysyvää taidenäyttelyä joka koostuu taiteilija Knutte Sundbergin (1940-2004) töistä. Pyöräilessäsi Långörnintietä kohti Kattrumpania, reitin varrelta löytyy hiljaisia puiden kantoja, hylkyjen osista tehtyjä taideteoksia sekä yksityiskohtaisen tarkasti luotuja puuveistoksia. Kaikkiaan ulkoilmanäyttely esittelee yli 60 teosta.

Täktomtien varrella, neuvostomonumentin kohdalla sijaitsee muistomerkki josta haluamme vielä vinkata. Muistomerkin viereen on haudattu 453 neuvostoliittolaista sotilasta (heistä 267 tuntemattomia), jotka kaatuivat jatkosodan taisteluissa. Tämän jälkeen reitti kääntyy meren äärelle ja viimeinen pakollinen(!) pysähdyspaikka on historiallinen Neljän Tuulen Tupa, jossa kannattaa käydä herkuttelemassa ihanilla leivoinnaisilla upean pyöräilypäivän päätteeksi!