Den skyltade Kustrutten förenar Raseborg och Hangö med Kimitoön och Salo. Men du kan även välja att cykla till Hangö från Helsingfors och uppleva den levande västnyländska landsbygden på vägen. På vägen passerar du Sjundeå, Ingå, Fagervik och Snappertuna. Från Ekenäs fortsätter du sedan längs den egentliga Kustrutten till Hangö och vidare till Kimitoön och Salo.
Läs mer om Kustrutten här.
Tips för cykelrutten från Raseborg till Hangö
Längs Kustrutten från Raseborg till Hangö finns mycket intressant att se och det lönar sig att reservera tillräckligt med tid för att cykla den 40 kilometer långa rutten. Här bjuder vi på några intressanta tips om vad det lönar sig att se på vägen; du kan uppleva allt från kultur till krigshistoria, unik natur och fina badstränder!
Efter Ekenäs lönar det sig att stanna till vid Dagmarsparken cirka 10 kilometer från Ekenäs mot Hangö. Här finns en minnessten från den kejserliga tiden då Alexander III och hans gemål prinsessan Dagmar av Danmark vistades i skärgården med sin lustjakt och gästade Källviken. Dagmarkällan porlar ut i havet vid Källviken, i närheten av den populära sandstranden.
Härifrån fortsätter färden mot Skogby. Byn är uppbyggd runt Skogby såg som grundades i slutet av 1800-talet. Byggnaderna har tjänat som tjänstebostäder för sågarbetarna och är byggda på 1880-1950-talet. Det lönar sig att stanna till vid café-restaurang Villa Kosthåll.
Levande krigshistoria
På norra sidan om Riksväg 25 finns mycket intressant att se för den som är intresserad av krigshistoria. Bunkern Irma är öppen för besökare sommartid och i terrängen löper Harparskoglinjen, försvarslinjen som byggdes av Finland längs gränsen mot den av Sovjetunionen arrenderade marinbasen på Hangö udd. Även Mannerheims sten är värd ett besök. Stenen är rest på den plats i Harparskog där marskalk Mannerheim 15.12.1941 mottog trupperna som återintagit Hangö. Minnesmärket invigdes 4.6.1944.
Frontmuseum
I Lappvik by, sex kilometer i riktning mot Hangö, finns Hangö Frontmuseum. Ett intressant litet museum som under de senaste åren genomgått en grundlig upprustning. Basutställningen “Hangö i främmande händer” berättar på ett överskådligt sätt om Hangö arrendetid – den tid då Hangö var arrenderat till Sovjetunionen från mars 1940 till december 1941.
Museets nya Traditionscenter är öppet för besökare
Hangö Frontmuseum har utvidgats 2024 med en ny tillbyggnad som uppfyller alla kännetecken på ett modernt museum. I den nya byggnaden, Traditionscentret, kommer framöver att presenteras högklassiga krigshistoriska utställningar. Tillbyggnaden i två våningar är en betydande utvidgning till museets utrymmen och det finns mycket att se för besökare i alla åldrar.
Traditionscentrets permanenta utställning ”Civila i krigets skugga” berättar om civilas liv under krigstiden på Hangöudd. I utställningen kan besökarna bekanta sig med ett hem i Hangö år 1939 och år 1942. Kontrasten mellan det stämningsfulla hemmet före kriget och det senare krigshärjade hemmet är stark och iscensättningen häpnadsväckande autentisk.
I filmrummet kan besökarna se en gripande dokumentärfilm ”Vi minns kriget” (21 min), där nio personer berättar om sin barndom i Hangö och dess omgivning under och efter kriget. Den otroligt fina scenografin i basutställningen har planerats och är utförd av scenografen Petri Horttana.
Traditionscentrets första temautställning bär namnet ”Veteranens livsstig 1945-2025” och berättar om de händelser och vändpunkter som har påverkat krigsveteranernas liv från krigets slut fram till idag.
Välkomna!
Simstränder och unik natur
Från Lappvik by fortsätter Kustrutten längs Koverharvägen. Lappvik badstrand är väl värd ett besök, kanske det är dags för ett dopp efter cyklade 18 kilometer? Efter ett uppfriskande bad återstår halva rutten till Hangö och på vägen väntar både kultur och natur.
Minnesmärket över Koverhar stålverk är planerat av konstnär Heikki Kukkonen och finns i slutet av Koverharvägen. Fabriken verkade på Hangö udd under åren 1961-2012. Kustrutten fortsätter sedan längs Tvärminnevägen med dess många natursevärdheter. Det första besöksmålet är fågeltornet i Svanviken. Här samlas många fågelarter för att söka föda under flyttsträcken, Hangö udd hör till landets främsta ställen för fågelskådning.
Konst längs med rutten
Högholmens naturstig är belägen cirka 10 kilometer från Hangö och här är det definitivt värt att stanna till. På detta natursköna naturskyddsområde kan du lära dig mera om särdragen i naturen på Hangö udd. I närheten av naturstigen är även Henriksberg galleri beläget, här kan du bekanta dig med Isabella Cabrals arbeten, galleriet är öppet enligt överenskommelse.
Även om du inte kan se havet kanske du kan känna doften av det, eftersom det löper parallellt med Täktomvägen! Badstranden vid Vedagrundet är en naturvacker dynstrand och även vid Ryssholmens badstrand kan du ta ett dopp. Invid flygfältet kan du bekanta dig med Operation Täktbuktens våtmark som etablerats för att minska eutrofieringen av Täktbukten. Känner du för en glass, kan du svänga in till golfbanans café och färska grönsaker och ägg kan du köpa på Sjöbergs gård vid Västankärrsvägen.
Snart framme
När du närmar dig Hangö lönar det sig att cykla in på Långörnsvägen för att se den spännande skulpturstigen, en konstutställning med verk av konstnären Knutte Sundberg (1940-2004). När du cyklar längs Långörnsvägen ner mot Kattrumpan hittar du stillatigande trästubbar i trä, konstverk av vrakfynd och detaljrika träsniderier; sammanlagt finns nästan 60 objekt att upptäcka.
Innan du svänger av från Täktomvägen mot havet finns ytterligare ett historiskt minnesmärke. Invid det sovjetiska monumentet har 453 sovjetiska soldater begravts (267 är okända). Soldaterna stupade på Hangö udd och i den omgivande skärgården i fortsättningskrigets strider.
Det sista besöksmålet är det historiska Fyra Vindarnas Hus, där det lönar sig att stanna och njuta av underbara bakverk som avslutning på en fin cykeldag!