Salla Lundelin

Distansdag i Hangö

Distansarbetsdag eller -vecka i Hangö friskar upp hjärnan och hämtar nya idér.

Från att ha varit en Sommarhangöbo till att bli en året runt distansare i Hangö har också hämtat jobbet till mitt liv här. För mig färdas det i väskan med datorn vart som helst i världen. På gott och ont, men jag är aldrig på semester.

När jag skriver denna artikel jobbar jag på distans i Hangö, då vårt kontor är stängt på grund av corona. När jag kommer tillbaka till stan byts invånarna i min Hangölägenhet ut mot mina distansarbetande vänner. I Facebookgruppen Naisyrittäjät frågar de jämt efter trevliga distansarbetsplatser. Att distansjobba är inte bara en coronatrend utan en permanent arbetsstil till många. Jag tror att Hangö kommer att dra till sig fler distansarbetare än någonsin och coronatiden är lärorik och tillåter säkert många distansarbeten i fortsättningen.

 

Jag själv har många orsaker till att jobba på distans. Det viktigaste med distansarbetsplats är att det är lugnt och att du har möjlighet att fokusera på att bara vara. Jag kan flexibelt planera mitt eget liv och möten hålls mestadels via videosamtal. Det bästa är ändå att vakna upp i Hangö. På vintern kör jag sent på torsdag kväll till Hangö så att jag kan vakna upp vid havet på fredagen. På det viset höjer jag användningsgraden av mitt Hangöhem och att investera i Hangö känns vettigt också ekonomiskt. Jag har också gjort min arbetspunkt i Hangöhemmet mer ergonomisk än vad jag har i Helsingforshemmet.

 

På eftermiddagarna flyttar jag mig oftast till ett kafé. De bästa kaférna att jobba på är Cafferiet och Alan’s café. På sommaren hittar du den bästa wifin vid Hangös tennisplan. Ett tips till Hangös kaféföretagare, vi distansarbetare letar jämt efter Hangös bästa trådlösa nät, när telefonnätet är i ganska hård användning under sommaren.

 

Jag hoppas mitt arbetsliv blir mer på distans än förut och att företag lär sig från svåra tider och att de börjar erbjuda bra vpn-anslutning som standard. En nöjd distansarbetare är oftast lojal mot sin arbetstagare enligt mina erfarenheter. En stad eller ett kafé som erbjuder distansarbetspunkter vinner säkert också i euron. Åtminstone i städer som Hangö, var det för många företag är en nödvändighet att förlänga säsongen och att ha öppet året om.

 

Och vad är bättre än att ha utsikt mot havet från fönstret eller bakom knuten då arbetsveckan nått sitt slut.

 

Skrivaren är en åretrunt Hangöbo som jobbar på distans. 

Nästan varje vecka publicerar hon Instagram-story om Hangö.