Kolme simpukkaa Hangossa

Lähde kävelylle ja kerää rannalle ajelehtineita kiviä, simpukankuoria ja näkinkenkiä. Tunnetko kolme yleisintä simpukkalajiamme ja kuinka ne elävät?

 
  • Hietasimpukka, Mya arenaria Kahlatessasi matalalla hiekkapohjalla voit nähdä sormenpaksuisten pehmeiden putkien nousevan hiekasta. Ne voivat olla hietasimpukan hengitysputkia. Hietasimpukka elää tavallisesti pehmeään pohjaan kaivautuneena. Pohjaan kaivauduttuaan hietasimpukka elää käytännöllisesti katsoen liikkumatta samassa paikassa koko elämänsä ajan. Se kasvaa noin viiden senttimetrin kokoiseksi.
 
  • Sinisimpukka, Mytilus edulis Sinisimpukat syövät kasviplanktonia. Yksi pieni simpukka pystyy suodattamaan tunnissa useita litroja vettä, ja niiden kaikkien on laskettu suodattavan yhdessä koko Itämeren vesimäärää vastaava määrä vettä vuodessa. Itämeressä se kasvaa vain noin 3-senttiseksi. Sinisimpukka on kampeloiden ja haahkojen tärkeä ravinnonlähde.
 
  • Lieju- eli itämerensimpukka, Macoma balthica Hiekkapohjalta on helppo löytää liejusimpukan pyöreän kolmiomaisia kuoria. Väriltään ne ovat valkoisia, joskus kellertäviä tai vaaleanpunertavia. Liejusimpukka elää kaivautuneena noin 3–8 senttimetrin syvyyteen pehmeään merenpohjaan. Se makaa kyljellään ja sillä on kaksi hengitysputkea eli sifonia, jotka se työntää esiin merenpohjasta. Liejusimpukka kasvaa noin 2,5-senttiseksi ja se elää 5–10-vuotiaaksi.