Dick Forsman, ornitologi

Lintuharrastajien Hankoniemi

Hangolla on ihanteellinen sijainti: se sijaitsee mantereella ja on helposti saavutettavissa vaikkapa pääkaupunkiseudulta. Sijaintinsa vuoksi Hankoniemi on myös yksi maamme parhaimmista lintujen muuttoväylistä, etenkin syksyisin, kun niemen suppilomainen muoto kerää lounaaseen muuttavat linnut kapealle kaistaleelle.

Suomen etelärannikko on pääosin kallioinen ja rannat jyrkkiä, mutta Hangossa rannat ovat matalia ja niemen lukuisat suojaisat merenlahdet vetävät muuttoaikoina puoleensa suuria lintumääriä. Myös harrastuskausi on Hangossa pitkä, sillä kevät saapuu tänne aikaisemmin kuin minnekään muualle Manner-Suomessa, ja se jatkuu pitkälle talveen, usein uuden vuoden puolelle.

Alkukeväällä, yleensä maalis-huhtikuun vaihteessa Hangossa voi nähdä runsaasti muuttolintuja, muun Suomen uinuessa vielä talviunta. Parhaat paikat ovat kaupungin rannat ja satamat sekä Täktomin kylän pellot.
Huhti-toukokuun vaihteessa tulevat sorsalinnut ja kahlaajat. Sopivalla säällä Hankoniemen lahdilla voi tällöin levähtää paljon erilaisia lintuja.

Heinä-elokuussa huipentuu kahlaajien paluumuutto kohti talvialueita. Sateisella ja harmaalla säällä kahlaajat keskeyttävät muuttonsa, jolloin niitä saattaa nähdä tavallista enemmän matalilla lahdilla ja rannoilla.
Elo-, syys- ja lokakuu ovat lintuvuoden huippusesonkia Hangossa. Tällöin valtavat lintumäärät suuntaavat niemeä pitkin kohti lounasta. Jokaisella lajilla on oma muuttoaikataulunsa, ja katsottavaa riittää koko syksylle.

Loka-marraskuu on joutsenten muuttoaikaa. Kun sisämaan järvet jäätyvät, joutsenet lähtevät muutolle. Hankoniemen matalat merenlahdet ovat tunnettuja levähtävistä joutsenistaan, mihin erään suositun lahden nimikin jo viittaa, Svanvik. Leutoina syksyinä linnut viipyvät täällä uuden vuoden puolelle saakka.

Huomaa, että paras lintusää ei ole välttämättä sama kuin paras ulkoilusää! Usein lintuja näkee enemmän säänmuutosten yhteydessä kuin kauniilla ja aurinkoisella ilmalla ja pieni tuuli on aina parempi kuin täysin tyyni.

dickforsman.com