Amanda Jacobsson

Amandas tyngsta träningstips

Hangöbon Amanda Jacobsson brinner för styrketräning och tränar just nu för en Finländsk mästare i styrkelyftning. Hon har dessutom testat alla gym på udden. Här delar hon med sig av sina tyngsta tips och berättar hur det kommer sig att en 16-årig tjej börjar med sporten.

 

Jag är en tjej på 16 år och har alltid varit intresserad av idrott, men jag har aldrig känt att jag hittat min egen grej förrän nu! Allt började år 2019 i december. Jag tränade lite på ett idrottshus här i Hangö och ju mera jag tränade desto mer intresserad blev jag av träning.

Jag fick höra av många att jag borde börja med styrkelyftning eftersom de såg att jag hade förutsättningar för det och kunde utvecklas. Jag gick länge och funderade på det och bestämde mig till slut för att kontakta en man som jag fått höra mycket bra om, Johan Henriksson. Han har tränat styrkelyftning i många år och blivit Finländsk mästare inom styrkelyftning en gång. Jag kontaktade honom och vi kom överens om en tid då jag fick komma och prova på det. Efter första träningen kände jag genast att det här är något för mig och jag bestämde mig för att fortsätta.

Det finns både för- och nackdelar med styrkelyftning. Några fördelar är att du förbättrar muskelstyrkan, bränner fett och ökar den mentala hälsan. Några nackdelar med styrkelyftning är att du kan skada dig ifall du överbelastar nervsystemet eller om du lyfter med fel teknik. I styrkelyftning ingår det tre olika moment: knäböj, bänkpress och marklyft.

Hangö erbjuder flera ställen att träna på som till exempel Steelstudio, HIK-Styrkelyft och Idrottshuset. Steelstudio är det största gymmet och där finns allt från maskiner för cardioövningar till redskap för styrketräning. HIK-Styrkelyft är tänkt för dem som vill hålla på med styrkelyftning, men även de som vill träna vanligt brukar träna där. Idrottshuset är populärt bland äldre personer och deras utrymmen är inte lika stora som de andra två gymens. Jag har prövat alla tre gym och fortsatt träna på HIK-Styrkelyft eftersom redskapen där är speciellt lämpade för styrkelyftning. För dig som vill träna utomhus finns det tre olika utomhusgym i Hangö: Feffe Park med nio utomhuskonditionsanläggningar, Kyrkparken (”Lejonparken”) tillsammans med lekplatsen för barn och Märsan invid de belysta stigarna på norra sidan om stan.

HIK-Styrkelyft

Redskapen lämpar sig speciellt bra för styrkelyftning

12 månaders medlemskap pris: 200€
6 månaders medlemskap pris: 120€
3 månaders medlemskap pris: 70€

Mera information:
Facebook
Instagram

Steelstudio

Ett privat gym med stora utrymmen för mångsidig träning

Information och priser:
steelstudio.net
Facebook
Instagram

Idrottshuset

Stadens gym i två våningar är ett förmånligt alternativ både för äldre och nybörjare

Information och priser:
hanko.fi