Amélie

Hangö – Sommarjobbarnas paradis

Vi alla vet hur det är att söka jobb, processen kan vara lång och stressig, speciellt ifall det är första gången du söker jobb. När man väl fått ett jobb hoppas man på en trevlig arbetsmiljö där dina tankar och idéer uppskattas och tas i beaktande. Jag har gått igenom samma sak och hittade slutligen fram mig till det glada Hangö där jag fick mitt första sommarjobb.

Som uppväxt i Kyrkslätt kändes det självklart för mig att söka mitt första sommarjobb i min hemkommun 2018. Det visade sig dock inte vara lika lätt som jag först hade trott mig. Många jobb hade 16 eller 18 som minimum ålder och 15-åriga jag hade svårt att hitta ett jobb som anlitade yngre och de jobb som jag hittade var såklart alla andra ungdomar också ute efter. Det var inte förrän min mamma, som är gammal Hangöbo, nämnde att det ännu fanns många lediga jobb i Hangö, som jag öppnade mig till tanken att jobba någon annan stans än i min hemmakommun.

Många lediga jobb i Hangö

Jag kollade upp olika lediga arbetsplatser i Hangö och upptäckte att det fanns rikligt med olika lediga sommarjobb för unga, allt från att jobba i glasskiosk eller butik till att jobba på restauranger eller som städerska. Efter lite sökande bestämde jag mig för att söka jobb på gästhemmet FolkiaCenter som anlitade mig som sommarjobbare och där det i mina arbetsuppgifter ingick att laga frukost, städa rum och sitta i reception. Jag gillade att jag hade varierande arbetsuppgifter och följande år bad de mig komma tillbaka för att jobba hos dem en till sommar vilket jag tackade ja till. Nu, mitt tredje år som sommarjobbare i Hangö, har jag jobb på både turistbyrån och Coco beach bar och jag trivs hur bra som helst. Med alla dessa olika jobb och arbetsuppgifter kommer även väldigt varierande arbetsturer. Till exempel jobbar jag på turistbyrån ganska ”normala” timmar från 10-18 medan jag på Coco jobbar eftermiddagar och kvällar.

Ungdomar från andra orter välkomna

Då jag först började söka jobb i Hangö var jag orolig att arbetsgivarna helst ville ha Hangöbor som arbetare men det visade sig inte alls vara så utan snarare sagt det motsatta. Som någon som inte är hangöbo har jag blivit välkomnad hur bra som helst och det har inte visat sig vara några problem med att jag inte bor här. När det kommer till boende har jag den turen att jag har morföräldrar som bor i Hangö, så att hitta någonstans för mig att bo var inga problem. Ifall man inte har chansen att bo hos någon vän eller släkting kan man även på många gästhem hyra ut rum för en längre period till ett möjligen lite billigare pris eller så har Hangö även många Airbnb’s som hyrs ut av privat ägare. Jag har även upptäckt att en del jobb erbjuder boendeplats för sina arbetare ifall det behövs.

Använda båda språken

Eftersom Hangö är en tvåspråkig stad är det för mig ett väldigt trevligt ställe att jobba på då man under arbetsdagarna kan använda sig av både svenska och finska vilket ger lite variation till dagen. Då jag inte jobbar brukar jag älska att gå till någon av Hangös många fina stränder för att simma eller gå på lunch till ett kafé med några vänner. Då det även regelbundet åker från Hangö till Helsingfors och Åbo blir det lätt för mig att åka hem en sväng ifall jag har några dagar ledigt. Hangö är ett paradis för turister med massor av roliga evenemang att bjuda på och sevärdheter att uppleva och vi som är arbetare får chansen att bidra och se allting från insidan.