Oula Heikkilä, företagare, Par Mare Oy

Skärgårdstur i Hangö

Alla som tillbringar sommardagar i Hangö kan uppleva det magiska med havet. Du behöver inte en egen båt för att komma ut på havet. Skribenten är en sjöfarare som kombinerat jobbet och sin passion.

Jag har tillbringat somrarna i Hangö sedan 2007, och vårarna efter det har  alltid hämtat mig tillbaka tack vare havets charm. Hangösomrarna tillbringar jag oftast med jobb på havet och i det bultande livet i stadens anda. De första somrana jobbade jag som däckman på Marine Line, tills kompetensen från Aboa Mare gav mig möjligheten att köra färja på kvällarna till Östersjö Port och med båten m/s Anna. På vintern återvände jag tillbaka till Jyväskylä för att studera fysik och på sidan om det var jag på veckosluten i Åbo på Aboa Mare. Många har undrat över den kombinationen men de jämnar ut varandra. De senaste åren har jag skött hamnkaptenens jobb på Östersjö Port och kört turister till Bengtskär med m/s Summersea. Jag njuter fortfarande av att vakna upp på morgonen av ljudet från havet och till vågornas gung.

Just nu går mestadels av året åt till att vara i Hangö och att utveckla mitt företag Par Mare och skärgårds- och fyrutflykter. Jag vill fokusera på det som jag njuter av, och just nu är det havet, båtliv och att segla. Samtidigt vill jag dela med mig av de här upplevelserna till andra som njuter av havet. Hangö och skärgården är unika, inte bara i Finland utan i hela världen. Här finns kargt vackra öar, som andas förfluten idyll, och förstklassiga gästhamnar med all deras service. Det att solen alltid lyser i Hangö, är inte bara en myt.

Jag åker ut med grupper med min egen båt på havet för att dyka och uppleva skärgården. Vi har färdiga utflyktspaket från ett par timmars skärgårdsrundtur till en hel dags havsutflykt. Vi gör också privata utflykter i Hangö och på hela Skärgårdshavet. Är det sedan fråga om en familj, företagsevenemang eller ett kompisgäng, så kommer ni få en upplevelse som ni aldrig kommer glömma.

 

Oulas favoriter:

1. Högsåra och Farmors Café

Högsåra i Hitis skärgård är en traditionell lotsarö, där du kan uppleva hela skärgårdens idyll och skärgårdshavets nationalpark. Byns centrum är Farmors Café, vars meny innehåller färska och lokala saltiga smaker och hembakade sötsaker. Du kan själv skära upp din kakbit och äta så mycket som samvetet tillåter. På veckosluten under sommaren underhålls kunderna med live musik. Det finns två gästhamnar varav den ena har en sympatisk bar, Rumpan Bar.

2. Morgonlandet

Morgonlandet är känt sedan århundraden som Hangö skärgårds sista skyddshamn och den finns på gränsen till öppethav, 9 sjömil västerut. Öns natur är en blandning av karg ytterskärgård och frodiga allundar och är en riktig upplevelse att få se. Du kan ännu träffa på lokala fiskare och jägare på Morgonlandet som ännu fungerar som bas för dem.  På ön finns en öppen ödestuga som erbjuder gästerna värme och skydd. Mitt på ön finns en bunker som är byggd under krigstiden och en brandstation, var det fram till 2007 växte av den sällsynta orkidén Majnycklar. Nuförtiden finns där som ett minne av växten en skylt var det står ”låt mig växa i fred, jag är den enda av min art i Finland”. Morgonlandet är utflyktsmålet på en fin sommardag, där du kan gå runt på öns tio hektar, lyssna på havets brus och äta matsäck på de heta klipporna. När kvällen kommer sprider Bengtskärs lykta ett stämningsfullt sken. Du kan åka till Morgonlandet med egen båt eller hyrbåt och färdigt planerade utflykter går också att få.

3. Hangö skärgårdstur

Du kan känna havet redan då du går i hamnen. Hangö skärgårdstur erbjuder mer synvinklar på havet och Hangös siluett från havet sett. På Hangö skärgårdstur lönar det sig att besöka åtminstone Gustavsvärn fästningsruiner och fyr och Gäddtarmens hällristningar. Båda destinationerna är nära Östra hamnen, var du kan hyra en båt till din sommarutflykt. Om hela dagen ryms med i tidtabellen lönar det sig att ta med också Dödörens bunkrar och Gunnarsörarnas vindskydd och naturstig.

 

På sommaren ordnas både skärgådsturer och utflykter i Östrahamnen enligt tidtabeller och via beställningar.

I Hangö ordnas båtturer och öturer av:

Par Mare

Sun Fun

Marine Lines Oy

Hanko Lines